Uitdagende literatuurlessen

Peter Vandamme  ·  25ste Conferentie Het Schoolvak Nederlands  ·  2011  ·  pagina 192 - 194

Download artikel

VIJFENTWINTIGSTE CONFERENTIE HET SCHOOLVAK NEDERLANDS

Schooltv. nl.

(online raadpleegbaar op www.schooltv.nl/literatuurgeschiedenis_docent).

Ronde 4

Peter Vandamme

VSKO – DPB Gent SO

Contact: peter.vandamme@vsko.be

Uitdagende literatuurlessen

  1. Inleiding – Naar de Ventoux

In volle midlifecrisis ga ik, samen met een heleboel leeftijdsgenoten, een uitdaging aan. Ik koop een racefiets en modieuze fietskledij en ik volg een trainingsschema dat mij voorbereidt op een tocht naar de top van de kale berg. Televisiesterren, sportvedetten en politici die veranderen van zender, ploeg of partij hebben het steevast over een nieuwe uitdaging die ze willen aangaan.

In een leesbevorderingsproject van Stichting Lezen dagen bekende Vlamingen de leerlingen uit om een aantal boeken te lezen. ‘De weddenschap’ is een succes: leerlingen spiegelen zich aan hun idolen en gaan de uitdaging aan...

Het woord ‘uitdaging’ nestelt zich in mijn gedachten. Ik begin te broeden op manieren om mijn leerlingen uit te dagen en ik voel hoe de eindtermen en de leerplannen mij als leerkracht uitdagen. In mijn uiteenzetting stel ik twee literatuurlessen voor. De uitgangspunten en de uitwerking van de lessen hang ik allemaal op aan de kapstop ‘UITDAGING’.

  1. Les 1 - Godverdomse dagen op een godverdomse bol – Dimitri Verhulst

Het leerplan Nederlands wil dat de leerkracht lessen geeft/ontwikkelt waarin de drie componenten van het leerplan – ‘taalvaardigheid’, ‘taalbeschouwing’ en ‘literatuur’ – geïntegreerd aangeboden worden. Na lectuur van het uitdagende boek, Godverdomse dagen op een godverdomse bol, van Dimitri Verhulst besluit ik om een lessenreeks te maken waarin ik zoveel mogelijk elementen uit het leerplan probeer te integreren. De mindmap bij de tekst biedt de lezer inkijk in mijn hoofd en geeft zo een idee van de elementen die in de lessenreeks aan bod komen.

192

6. Literatuur

 

Afbeelding 1: Mindmap.

3. Les 2 – Op zoek naar poëziekenners.

Op een zonnige vrijdagmiddag in februari projecteer ik, als afsluiter van een les rond poëzie, het prachtige gedicht Februarizon van Paul Rodenko. Het gedicht staat op een site tussen karamellenverzen van onbekende Nederlanders. Ik klik op een aantal van die gedichten en vertel mijn leerlingen dat de gedichten weinig voorstellen in vergelijking met het grote Februarizon. Op dat moment neemt een leerling het woord en vertelt hij mij oprecht dat hij geen verschil in kwaliteit ziet tussen de gedichten. Het is een klas met bètawetenschappers en een andere leerling stelt voor om een experiment te starten en gewoon te testen of we het verschil in kwaliteit kunnen aantonen. Wanneer ik die namiddag naar huis fiets – in fietskledij en met de racefiets – begint het idee voor het poëzieproject te rijpen.

6

193

VIJFENTWINTIGSTE CONFERENTIE HET SCHOOLVAK NEDERLANDS

Afbeelding 2: Een mooi duo – Gedichten freaks & Hans Lodeizen.

In het project leggen we een aantal internetgedichten naast gedichten uit de canon. De auteur staat niet vermeld en alle gedichten krijgen een neutraal lettertype. Gewapend met een poëziekijkwijzer en enkele Wikipedia-lemma’s lezen en bestuderen de leerlingen de gedichtenduo’s. De uitdaging? Wie krijgt de titel van poëziekenner? De leerlingen moeten telkens bepalen welk gedicht de meeste literaire waarde heeft. Alle gegevens komen in een Excel-document en aan het einde van de lessenreeks verschijnen de poëziekenners op het scherm. Ondertussen zijn de leerlingen twee uur lang met de gedichten in gesprek geweest en hebben ze een dertigtal ‘goede’ gedichten aandachtig gelezen.

Beide lessenreeksen pas ik nu al enkele jaren met succes toe in verschillende klassen van het Vrij Technisch Instituut Sint-Laurentius in Lokeren, een school voor leerlingen die een technische of beroepsopleiding volgen.

Al het materiaal dat ik in mijn workshop op de HSN-conferentie voorstel, is ook online beschikbaar op www.dagvandepoezie.be.

194

Labels

doelgroep
NT1-leerlingen
domein
literatuuronderwijs
land
België
onderwijstype
voortgezet/secundair onderwijs
thema
onderwijsleeractiviteiten

Dit artikel is onderdeel van

Onderdeel van

25ste Conferentie Het Schoolvak Nederlands · 2011