Suzanne Raes · 21ste Conferentie Het Schoolvak Nederlands · 2007 · pagina 93 - 95
5. Literatuur
Ronde 3
Scriptschrijven naar een roman
(zoals de filmpjes op www.leesmij.nu)
Suzanne Raes
Viewpoint Productions/Valérie Schuit, Amsterdam suzanne.raes@xs4all.nl
Lees mij! is een webplek met een gevarieerde reeks korte filmpjes die je uitnodigen tot lezen. Hier kun je ontdekken of een boek wat voor je is, chatten met de schrijver, reacties lezen en nog veel meer.
Lees mij! is een innovatief instrument binnen leesbevordering en literatuureducatie gericht op HAVO/VWO -leerlingen tussen de 14 en 17 jaar. Lees mij! is een combinatie van een website, een serie filmpjes en een literaire activiteiten-agenda. Een korte inhoud van het boek, opzettelijk geen uitreksel, geeft een woorde-lijke boekbeschrijving; het filmpje verbeeldt soms de thematiek, een belangrijke scène, of citaat, maar geeft vooral de sfeer van het boek weer. Ook zijn er op de boekenpagina's schrijversfoto's, handschriften en andere extra's te zien uit het archief van het Letterkundig Museum. De Lees mij! -website is ingericht als een virtuele hangplek voor jongeren, waar lezen lekker is, bij elk weertype.
De Lees mij! -website is een poort waaraan jongeren de wereld van de literatuur worden binnengelokt. Een wereld waar niets te gek is, alles kan en waar je iedere week een ander personage kunt zijn. Een wereld die net zo chaotisch mag zijn als je kamer, als je hoofd. Een lokroep om te lezen. Niet alleen jongeren bezoeken de website. Docenten Nederlands kunnen met hun lessen inhaken op de acti-viteiten rond 'het boek van de week' en de site gebruiken om leerlingen te ondersteunen in het kiezen van een goed boek voor hun literatuurlijst.
De twintig 'verfilmde' boeken zijn:
Remco Campert Het leven is verrukkuluk!
T. Lanoye Kartonnen Dozen
Raoul de Jong Het leven is verschrikkulluk
Bernlef Hersenschimmen
WE Hermans De donkere kamer van Damokles
Theo Thijssen Kees de Jongen
Renate Dorrestein Zonder genade
Tommy Wieringa Joe Speedboot
93
EENENTWINTIGSTE CONFERENTIE HET SCHOOLVAK NEDERLANDS
Khalid Boudou Dirk Ayelt Kooiman Willem Elsschot Nescio
A.F.Th. van der Heijden Bart Moeyaert Arnon Grunberg Manon Uphoff Erwin Mortier Niels 't Hooft F. Bordewijk Hassan Bahara
Het Schnitzelparadijs Montyn
Een Ontgoocheling De Uitvreter
Het leven uit een dag
Het is de liefde die we niet begrijpen Blauwe maandagen Gemis
Mijn tweede huid Toiletten
Bint
Een verhaal uit de stad Damsko
Begin 2008 zal deze eerste reeks met twintig nieuwe filmpjes worden aangevuld, met boeken van o.m. Harry Mulisch, Heila Haasse en Dimitri Verhuist. De filmpjes zijn gemaakt door een keur aan filmmakers van heel verschillende achtergrond (speelfilm, documentaire, commercials, animatie). Uitgangspunt was dat deze makers terugdachten aan de eerste boeken die hen raakten en dus ook een boek kozen dat zij mooi en bijzonder vinden.
Docenten kunnen zichzelf en hun leerlingen aanmelden voor de nieuwsbrief zodat ze wekelijks een aankondiging van het 'Boek van de week' in hun mailbox vinden. De Lees mij! -redactie hoort graag van docenten Nederlands hun suggesties voor geschikte Lees mij! -boeken. Ook hiervoor kunt u zich aanmelden op
www.leesmij.nu of contact opnemen met info@leesmij.nu
In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (www.filmeducatie.nl) is een pakket in ontwikkeling waarmee docenten hun leerlingen zelf korte filmpjes over hun favoriete boek kunnen laten maken. In de Lees mij! -presentatie voor Het schoolvak Nederlands zal regisseur en initiator Suzanne Raes enkele filmpjes laten zien en uitleggen hoe de site is opgebouwd. Als maker van enkele filmpjes zal ze illustreren hoe een boek een filmpje wordt dat vervolgens weer uitnodigd het boek te gaan lezen. De mogelijkheid om leerlingen een zelfde proces te laten doormaken zal daarbij ook aan de orde komen. Ook zal zij met deelnemers discussieren hoe deze site binnen het literatuuronderwijs kan worden ingezet.
Lees mij! is een samenwerking tussen Stichting Lezen en Viewpoint Productions en wordt ondersteund door het Letterkundig Museum en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Lees mij! is ontstaan naar een idee van Suzanne Raes.
94
5. Literatuur
Literatuurgeschiedenis op de havo in circuit
Geppie Bootsma
Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS), Utrecht g.bootsma@aps.nl
Nu literatuurgeschiedenis op de Havo opnieuw op het programma staat, rijst de vraag naar een goede manier om Havo-leerlingen op een actieve manier kennis te laten maken met de literatuurgeschiedenis. Het circuitmodel is een werkvorm die mogelijkheden biedt om literatuurgeschiedenis op de havo op een actieve en motiverende manier aan te bieden. Het circuitmodel is een didactisch werkmodel, dat gebruik maakt van klassikale instructie, individuele verwerking en verschillende vormen van samenwerking. Leren in circuit is motiverend voor leerlingen. Het doet een beroep op de zelfstandigheid van de leerling, op zijn competentie en op zijn relatie met klasgenoten en met de docent. Ook het feit dat hij zelf kan kiezen welke opdrachten en ver-
95