Jeanny Duyf & Jørgen Hofmans · 23ste Conferentie Het Schoolvak Nederlands · 2009 · pagina 35
1. Basisonderwijs
Ronde 7
1
Jeanny Duyf & Jørgen Hofmans TeleacNOT
Contact: Jeanny.duyf@teleacnot.nl
Website met digitale boekenhoek voor groep 4
Kinderen pakken steeds minder zomaar een boek om te lezen en kunnen daardoor een taalachterstand oplopen. Het onderwijs moet een antwoord bieden op die ontwikkeling. Werken met de computer kan een van die antwoorden zijn. Kinderen die niet van lezen houden, vinden het immers leuk om met de computer te werken. Daarnaast biedt de computer mogelijkheden tot differentiatie, waardoor het individuele kind beter bediend wordt.
TeleacNOT heeft, in samenwerking met Stichting Lezen, een digitale boekenhoek ontwikkeld. Zes boeken voor groep 4 worden door Frank Groothof voorgelezen. De teksten bij de boeken kunnen worden meegelezen. Moeilijke woorden en begrippen worden uitgelegd. Daarnaast zijn er 2 boeken die als mp3-bestand worden aangeboden. Er wordt differentiatie aangebracht voor de snelle en de langzame lezers. Daarnaast komen op de website alle spellingsonderdelen van groep 4 aan bod. Tijdens de workshop wordt de meerwaarde van de website met de digitale boekenhoek onderzocht. Is dat het antwoord op de ontlezing of heeft het nauwelijks meerwaarde?
Ronde 8
Martine Gijsel
Expertisecentrum Nederlands Contact: m.gijsel@taalonderwijs.nl
Taal 100: een werkwijze om de taalontwikkeling van kinderen in het basisonderwijs te verbeteren
1. Inleiding
Het verbeteren van de taalprestaties van leerlingen staat bij veel basisscholen hoog op de agenda. Op dit moment werken 350 scholen met de Pilots Taalbeleid Onderwijsachterstanden en 1000 scholen met een taalleesverbetertraject, gericht op de verbetering van het taal- en leesonderwijs (zie: http://www.taalpilots.nl).
35