G-START. Studenten voorbereiden op het creëren van een stimulerende geletterde omgeving bij jonge kinderen (2,5-7 jaar)

Jozefien Loman  ·  28ste Conferentie Onderwijs Nederlands  ·  2014  ·  pagina 120

Download artikel

28ste HSN-CONFERENTIE

Ronde 1

Jozefien Loman CTO, KU Leuven

Contact: Fien.Loman@arts.kuleuven.be

G-START. Studenten voorbereiden op het creëren van een stimulerende geletterde omgeving bij jonge kinderen (2,57 jaar)

Steeds vaker worden alarmerende berichten over de geletterdheid van jongeren en volwassenen de wereld in gestuurd. Vooral kwetsbare groepen blijken onvoldoende geletterd om goed te kunnen functioneren in onze maatschappij. Veel waardevolle projecten zetten in op beroepsonderwijs of op onderwijs aan volwassenen, maar het begint natuurlijk al veel vroeger. De kleuterleeftijd en de start van het formele leesonderwijs zijn vaak cruciaal in het al dan niet verwerven van de sleutelcompetentie ‘geletterdheid’. De inzichten, attitudes en vaardigheden die kinderen in deze periode verwerven, leggen een stevige basis voor de verdere geletterde ontwikkeling.

In deze lezing onderzoeken we hoe de lerarenopleiding studenten kan voorbereiden om met jonge kinderen te werken aan ‘geletterdheid’. We bekijken welke leerkrachtvaardigheden nodig zijn en hoe studenten kunnen worden gecoacht om deze vaardigheden in de praktijk te brengen. We werpen ook een blik op de praktijken en op de visies van afgestudeerde leerkrachten.

Ronde 2

Suzanne van Norden

Stichting Taalvorming, Amsterdam Contact: suzanor@xs4all.nl

Schrijven bij zaakvakken met basisschoolkinderen en pabostudenten: een driedubbele opbrengst

Het domein ‘teksten schrijven’ komt er vaak bekaaid vanaf in het basisonderwijs. Bij zaakvakken en thematisch onderwijs schrijven kinderen regelmatig teksten. Wat ligt meer voor de hand dan schrijven aan de zaakvakken te koppelen, en zo leer- en tijdswinst te behalen? In het basisonderwijs is het een enorm voordeel dat een en dezelfde

120

Labels

doelgroep
NT1-leerlingen
domein
leesonderwijs
ontluikende geletterdheid
land
Belgiƫ
onderwijstype
basisonderwijs
lerarenopleiding
thema
onderwijsleeractiviteiten

Dit artikel is onderdeel van

Onderdeel van

28ste Conferentie Onderwijs Nederlands · 2014