Samenvatten en tekstverklaren per computer

Anton van Aert  ·  11de Conferentie Het Schoolvak Nederlands  ·  1997  ·  pagina 7 - 9

Samenvatten en tekstverklaren per computer

ANTON VAN AERT

De vaardigheden lezen en samenvatten maken reeds geruime tijd deel uit van het examenprogramma Nederlands in het Voortgezet Onderwijs. Specifieke training met eindexamenteksten gebeurt daarbij om redenen van efficiëntie niet klassikaal. Na een korte training maken leerlingen veelal teksten buiten de les om.

Dit proces is voor leraar en leerling tijdsintensief. De docent zadelt zichzelf op met veel correctiewerk. Het corrigeren van één samenvatting vwo in een klas van 28 leerlingen slorpt veel docententijd op. De meeste docenten beperken zich dan ook tot het laten maken van één of twee samenvattingen in 5/6 vwo. Voor leerlingen is het proces vaak inefficiënt. Ze besteden veel tijd aan de samenvatting of tekst, maar krijgen relatief weinig inhoudelijke ondersteuning of feedback.

In deze lezing zijn enkele computerprogramma's getoond die op scholen met succes worden gebruikt om leerlingen te laten oefenen met eindexamenopgaven voor samenvatten en tekstverklaren. De leerling kan zo meerdere examens maken, waarbij meer individuele ondersteuning en feedback gegeven worden. Uiteraard niet beter dan de docent dat kan, maar wel vaker en individueler.

Ter illustratie tonen wij hier twee afbeeldingen uit de getoonde computerprogramma's.

7

8

9

Labels

doelgroep
NT1-leerlingen
domein
leesonderwijs
schrijfonderwijs
land
Nederland
onderwijstype
voortgezet/secundair onderwijs
thema
onderwijsleermateriaal
ICT

Dit artikel is onderdeel van

Onderdeel van

11de Conferentie Het Schoolvak Nederlands · 1997